Tort festiv




Tort festiv.Un tort mare din care pot savura toti amicii si chiar sa le dati la pachet.Aroma de rom,ciocolata,2 tipuri de blat-visina si portocala invelit in crema incrustat cu fulgi de migdale.Daca doriti un tort mai mic decat cel prezentat atunci va trebui sa micsorati ingredientele de 2 ori.


Ingrediente:
Oua
10
Faina
350 g
Unt
110 g
Rom
20 ml
Esenta de vanilie
½ lingurita
Ciocolata neagra 70-80%
100 g
Fulgi de migdale
150 g
Zahar
560 g
Praf de cacao 
30 g
Visine congelate
200 g
Lapte 
700 ml
Portocale
2 buc.
Frisca 10-11%
50 ml

Mod de preparare:


Mixam ouale si zaharul pana se mareste in volum si apare spuma alba densa.
Adaugam faina si esenta de rom(1g),daca nu aveti rom il puteti inlocui cu esenta de vanilie sau zahar vanilat.Se amesteca de jos in sus usor cu o spatula.
Se imparte blatul in doua parti egale.In una din ele se adauga praf de cacao si se amesteca bine.
Se tapeteaza doua forme(o forma pentru blatul cu cacao si o alta forma pentru blatul alb) cu hartie de copt,se unge cu unt si se toarna ambele blaturi,unul alb si unul cu cacao.Se coc ambele blaturi in cuptorul preancalzit la 180 de grade timp de 30-40 minute,se testeaza cu o scobitoare.
Intre timp se decongeleaza visinile,daca sunt proaspete se scot samburii.Se pune intr-o cratita se adauga zahar (10g), rom sau lichior de cirese,se lasa la foc mic pe 2-3 minute apoi se lasa sa se raceasca.
Pentru crema avem nevoie de: lapte,faina,esenta de vanilie,zahar.Se pune totul intr-o cratita si se da la foc mic.Se amesteca incontinuu pana se ingroasa crema.Apoi se lasa sa se raceasca putin,se adauga untul si se amesteca iar.
Pentru sirop avem nevoie de 2 portocale(1pahar de suc) si zahar(50g).Se amesteca aceste 2 componente si se lasa la foc mic,pana la o consistenta mai densa.
Cand scoateti blaturile din cuptor lasati sa se raceasca apoi taiati fiecare blat in parte astfel incat sa obtineti cate 2 parti egale.Blatul de culoare alba se insiropeaza cu portocale,iar cel cu cacao se insiropeaza cu visine.
Peste primul blat se aseaza crema(1/3) si se aranjeaza visinele(1/3) (se scug bine de zeama)
Se aseza al doilea blat de cacao insiropat cu visina,se unge cu crema si se aranjeaza visinele.In felul urmator se aseaza urmatoarele blaturi,avand grija sa pastram suficienta crema pentru a imbraca tortul pe margini.Ultimul blat se lasa insiropat in visine.
Taiem cu grija marginile, astfel eliminind bucatile de prisos.
Topim ciocolata la baine marie.Se amesteca cu frisca.Pentru o glazura mai lucioasa puteti adauga o lingura de miere.Se toarna peste ultimul blat insiropat cu visina.
Ungem marginile cu crema si decoram cu fulgi de migdale. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu